top of page

Discret într-o lume indiscretă




Pentru mine discreția în lumea modernă este strâns legată de social media. Platformele de socializare, de toate felurile au devenit un barometru interesant pentru discreție, dar desigur și pentru alte virtuți.


Când am hotărât să vorbim despre discreție la Societatea Omului Sănătos m-am gândit un pic la ce mai înseamnă ea astăzi. Discreția e la fel de importantă astăzi, atât în viețile noastre ”reale” cât și în social media, ca întotdeauna, pentru că ea oferă o cale de mijloc între expunerea excesivă și secretomanie. Discreția înseamnă mai mult decât evitarea dezvăluirii informațiilor personale; ea reprezintă arta gestionării cu tact a detaliilor intime, într-o manieră care onorează spațiul personal și protejează relațiile umane. Discretia este un fel de gardian al echilibrului dintre transparență și intimitate.


E teribil de complicat să scrii despre o virtute pe care nu ești sigur că o posezi. M-am întrebat serios, dacă o persoană cu conturi pe social media (eu, de exemplu) poate rămâne discretă afișând poze din viața privată. Nu am nici un fel de răspuns, subiectul în sine mi-a dat mai degrabă un impuls, de a-mi șterge conturile. Nu am făcut-o și mi-a trecut și impulsul... dar mi-a deschis o altă pistă de gândire.

Trăim, de fapt, într-o societate care adoră indiscreția. Iar dacă pozele cu călătorii exotice, haine scumpe, restaurante cu stele și diamantele strălucitoare primite în dar de la bărbați misterioși sunt un fel de delicii mărunte pentru pierdut timpul și combustibil pentru invidie și bârfotecă, indiscreția socială la care suntem suspuși constant s-ar putea să ne strice viețile și să ne tulbure profund bunăstarea.



Discreția este în lumea modernă o virtute subterană, ce supraviețuiește discret în acei puțini oameni necontaminați de narcisismul propagandist al curentelor moderne de tot felul care ne fac să credem că deținem adevărul universal. Acești puțini oameni reușesc să trăiască în această lume fără a avea opinii puternice și de neclintit și fără să se sperie că poate nu au avut dreptate. Discreția în cazul acestora este eleganța cu care reușesc să asculte și să converseze, în orice mediu, fără să emită judecăți negative, să genereze conflicte și/sau să provoace umilință și rușine. Sunt emoții care ne ridică și emoții care ne coboară. Iar, discreția nu face decât să ne protejeze de toate emoțiile joase și să ne dea un sens profund de respect.

Dar lumea în care trăim ne împinge spre indiscreție, spre dezvăluire excesivă, iar asta alterează profund o altă virtute esențială vieții, sinceritatea. Căci orice dezvăluire excesivă, va fi citită în cheie individuală, extrapolată de context și folosită din nefericire pentru scopuri mărunte, cum ar fi numărul de likeuri, audiența.


În zilele acestea în care scriu aceste gânduri Papa Francisc a scris o scrisoare în care denunța păcatele jurnalismului și dacă stai să citești cu atenție scrisoarea lui, el vorbește de fapt de lipsa discreție, care ne face astăzi viața mult mai amară.

Într-un fel sau altul cu toții suntem jurnaliști astăzi, jurnaliști ai propriilor vieți pe social media, ai comunităților în care trăim sau a ideilor în care credem.


Indiscreția ne îmbolnăvește de invidie, ură, agresivitate, frică, pe când discreția ne aduce respect, încredere, empatie, armonie socială și stabilitate emoțională.


Alege să fii discret!





81 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page